GI recept

>> Effektiv Fettförbrännare, Prova för 1kr, klicka här !

>> Gå ner 5-10 kg inom någon månad. Gratis konsultation !!

GI-recept är en form av recept som tjänar till att hjälpa personer följa GI-metoden vid bantning. GI-metoden går ut på att användaren prioriterar långsamma kolhydrater framför snabba, varför GI-recept är exempel på recept som baseras på GI-metoden.

GI-recepten baseras till stor del på produkter som innehåller de nämnda långsamma kolhydraterna. Dessa återfinns bland annat i mörkt bröd, fullkornsprodukter, frukt och grönsaker. Generellt kommer alla former av kolhydrater från växtriket, men de olika kolhydraterna kan alltså skilja sig åt (långsamma och snabba), vilket är viktigt att tänka på när man söker GI-recept. Det är också viktigt att tänka på att ett GI-recept är riktat mot just GI-metoden. Det innebär att GI-receptet fokuserar på mängden långsamma kolhydrater. Ett GI-recept är alltså ingen garanti för en allsidig och hälsosam diet, även om GI-recepten ofta tillhandahåller betydande mängder grönsaker och frukt och andra produkter till växtriket, som ju även innehåller vitaminer, mineraler och proteiner.

Det finns ett antal böcker på marknaden med samlade GI-recept som tjänar till att inspirera den som lägger sin diet efter GI-metoden. Två exempel på svenskspråkiga böcker med GI-recept är ”GI för hela familjen: Gott och nyttigt för alla åldrar” av Ulrika Davidsson samt ”GI från grunden: Mat för hälsa och energi” av Helen Foster.

Nedan följer några exempel på GI-recept:

Pasta med Borlottibönor

Ingredienser:
250 g Borlottibönor, kokta
2 msk Olivolja
2 klyfta(or) Vitlök, finhackade
1 Röd chili, finhackad
1 dl Vitt vin
2 st Sardeller, finhackade
1/2 g Saffran
Ett par soltorkade tomater, grovt hackade
Salt & peppar
1 knippa(or) Persilja, finhackad
140 g Pasta

Detta GI-recept tillagas enligt följande: Pastan kokas upp och under tiden som detta sker fräses vitlök, chli, sardeller och soltorkade tomater i olivolja, i ungefär en minut på svag värme. Därefter ska Borlottibönorna tillsättas men bara så länge så att de inte blir mer än varma. Denna röran blandas sedan med den färdiga pastan. Krydda med salt, peppar och persilja.

Apelsinsallad med choklad och nötter (dessert)

Ingredienser:
1 st apelsin
7,5 gram mörk choklad (85% kakao)
3 st valnötter
Detta GI-recept visar att det finns alternativ även för desserter. Apelsinen skärs i bitar, chokladen hackas och nötterna krossas, sedan blandas alltihop.